fbpx Skip to main content
search
0

Bila kita sebut sahaja mengenai keluarga pastinya mereka adalah segala-gala priority dalam banyak hal. Justeru, pastinya kita sebagai seorang manusia yang memegang title sebagai seorang anak, pelajar dan ibu kepada pari-pari kecil ingin meluangkan masa disamping create moment-moment indah bersama. Tetapi ingat! Jangan pula kita lupakan biawak-biawak yang sedang membiak atas meja tu. Risau nanti, sedar tak sedar dah setahun setengah bela biawak dekat rumah!

Itu juga antara salah satu cabaran Nur A’mirah binti Mohd Yaziz yang merupakan seorang pelajar PhD dalam bidang Ekonomi daripada Universiti Malaysia Terengganu (UMT).     

“Sebelum saya menyertai Nak Ubah Tesis (NUT), tesis saya stuck selama setahun setengah selepas menghadapi proposal defense. Kemudian, antara cabaran lain adalah dari segi kehidupan, saya tidak tahu bagaimana nak bahagi masa antara keluarga dan tesis.

Setelah menyertai NUT, ianya ada sesuatu yang triggered untuk saya sertai proses Dr Roket ini. Lantas, saya terus daftarkan diri sebagai Platinum. Saya amat yakin, jika saya bersama dengan mereka, saya pasti dapat teruskan journey ini.

Bagi saya, NUT benar-benar telah membuka minda saya untuk melihat bagaimana tesis itu dapat dihasilkan dengan mudah melalui formula-formula yang dikongsikan. Selain itu, proses Dr Roket ini juga telah mewujudkan satu circle group yang positif bersama mentor yang ada results disamping keseluruhan prosesnya telah dirancang dengan sebaiknya.

Apabila saya berada bersama circle group tersebut saya rasa seolah-olah memasuki lubuk emas. Sebab disanalah saya dapat lebih banyak ilmu dan banyak perkara baru yang dikongsikan oleh seniors. Tambah pula, mereka memang langsung tidak jemu membantu antara satu sama lain.

Jadi, saya tidak gentar apabila berdepan dengan cabaran, kerana pastinya mereka akan sudi membantu.

Anda semua dapat bayangkan tak, sampai ada orang yang kejutkan kita untuk buat tesis! Bagi saya itu adalah moment yang saya tidak akan dapat jika berada di luar circle group ini.

Disebabkan proses dan juga perjalanan inilah, saya telah berjaya dalam beberapa hal antaranya saya berjaya menggerakkan tesis dan telah menghasilkan 10 deraf. Kemudiannya, hubungan dengan SV pun bertambah baik dan saya juga telah berjaya menghasilkan dua paper scoopers; publish and unpublished.

Akhir sekali, Alhamdullilah saya telah mendapat jemputan sebanyak 2 kali daripada journals tersebut untuk menjadi reviewer untuk paper mereka” ujar beliau.


Dapatkan TIKET PROMOSI ke Seminar Virtual Nak Ubah Tesis bakal berlangsung pada 27-29 Ogos 2021, Klik https://drroket.com/seminar-nak-ubah-tesis-nut/.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x