fbpx Skip to main content
search
0

Jika minggu lalu Dr Roket telah berkongsi mengenai DECISION MAKING yang dilakukan oleh manusia setiap 2 saat. Tetapi mungkin kita tertanya-tanya bagaimanakah caranya untuk kita buat keputusan yang betul dan tepat?

Dengar cerita…Dr Roket ada beritahu solusinya dalam sharing Morning Doc, rupanya manusia mampu buat keputusan dengan 2 cara/keadaan! Betul ke?

Anda tidak perlu percaya…

Oleh itu, harini Dr Roket akan berikan Learning Point (LP) tambahan yang berkait rapat dengan tajuk lepas. Jika ada diantara anda yang masih buntu untuk membuat sesuatu keputusan dalam kehidupan seharian dan taktahu bagaimana? sharing harini adalah untuk anda, jom kita lihat!

“Saya mengajar dalam kelas saya, usually 10% sahaja yang saya guna Rasional, selebihnya saya guna Intuitive” -Dr Roket

1. Rasional

2. Intuitive

Jadi soalan saya mana satu lagi power? = INTUITIVE

Disini saya nak berikan contoh soalan kepada anda dan saya mahu anda jawab….

  •  2 darab 2 = ?
  • Berapa lama anda fikir untuk buat keputusan untuk sambung PhD anda sedangkan pada masa itu anda dapat scholarship?

Dapat jawab ke tidak? Kalau sifir pun tak dapat jawab, lupakan lah hasrat anda nak sambung PhD tu….Hehe.

Tetapi, sudah tentu tidak mudah untuk kita buat keputusan nak sambung atau berhenti belajar betul?

Jadi, di sini lah kita boleh nampak yang Rasional akan hanya berikan keputusan untuk perkara-perkara simple sahaja manakala Intuitive memerlukan kita untuk berfikir secara in depth.

Kalau anda masih ingat, dalam satu episode Morning Doc saya ada kongsikan mengenai >>>  “Follow Your Heart, Because Brain Is Stupid!”

Sebab itu lah kemahiran untuk membuat sesuatu keputusan ini amat penting. Sentiasa ikut kata hati kerana keputusan dari hati kebanyakkannya semua betul.

Izinkan saya petik ayat dari Steve Jobs:

HENTKAN DARIPADA LAYAN 1,000 PERKARA YANG TAK DATANGKAN MANFAAT, KITA FOKUS HANYA 1

-Steve Job-

Dan Alhamdulillah terbukti sebelum saya ada Dr Roket, saya hanya mendengar dari calon Master Phd. Bila saya tanya macam mana boleh lulus Viva? Mereka jawab NASIB BAIK. Tetapi kini setelah ada Dr Roket, saya bantu para Platinum dengan Proses, bila tanya soaan yang sama mereka jawab sebab unfair advantages…

Apakah unfair advantages yang saya maksudkan tu? Iaitu Follow Your Heart Because Brain Is Always Stupid.

Saya harap dengan perkongsian harini dapat membantu sedikit sebanyak untuk anda membuat keputusan. Kepada mereka yang belum decide nak sambung Master atau PhD tu, cepat-cepat lakukan. InsyaAllah jika anda percaya pada proses, Allah akan bantu.


🔊10 HARI LAGI SEMINAR VIRTUAL NUT. Simpan tarikh anda 27-29 Ogos 2021 okay 📌🗓
.
Pastikan anda menjemput kenalan untuk menyertai seminar NUT dan dapatkan peluang mendapatkan TIKET PROMOSI ini dengan melayari » https://drroket.com/seminar-nak-ubah-tesis-nut/

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x