fbpx Skip to main content
search
0

Puan Santibuana, pelajar PhD Sains Perubatan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Kuala Lumpur. Beliau pernah berada didalam dilema untuk memilih tajuk kajian, sehinggalah beliau mendapat tawaran menunaikan Haji. Beliau berdoa bersungguh-sungguh agar dipertemukan tajuk yang tepat untuk PhDnya.

Sekembalinya ke tanah air beliau mendapat ilham untuk membuat tajuk mengenai Bekam. Namun cabaran lain pula datang tatkala tajuk berkenaan tidak diperuntukkan geran daripada institusi pengajiannya. Pensyarah beliau mencadangkan tajuk kesan bacaan Al-Quran terhadap perkembangan otak kerana diperuntukkan sejumlah geran.

Berkat berdikari membiayai PhDnya, beliau sentiasa berusaha untuk mencapai progress yang memberangsangkan setiap semester. Selepas berjumpa Dr. Roket daripada seorang kenalan, beliau pelajari lebih banyak formula yang membantu progress tesis beliau dari semasa ke semasa.

Beliau menyertai seminar Nak Ubah Tesis (NUT) pada 18 Disember 2019, yang membuatkan beliau mula mengubah corak pemikiran beliau sedikit demi sedikit. Kemudian beliau terus menyertai RIC 1 yang berjaya melajukan deraf tesis beliau hingga ke 236 muka surat.

Ingin mengetahui perkembangan luar biasa beliau kini? kuti temu bual istimewa bersama Puan Santibuana disini >> https://www.facebook.com/1434289643502900/videos/726066485007866

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x