fbpx Skip to main content
search
0
Hari viva Dr Astri

Dr Astri Siti Astri @ ‘Alya Nadhirah Hj Moksin pelajar Phd daripada negara jiran kita iaitu Brunei Darussalam yang menyambung Pendidikan PhD dalam bidang Pendidikan Islam di Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan ((KUPU SB). Beliau mula menuntut ilmu di KUBU SB sejak tahun 2006 lagi yang mana pada ketika itu beliau mengambil Sijil Perguruan Agama selama 2 tahun. Beliau memulakan pengajian Dr Falsafah sejak tahun 2016 lagi.

Mula mengenali Dr Roket melalui sahabat baik beliau yang juga platinum Dr Roket iaitu Dr Zeti Yusmira. “Sebenarnya pada GEMPUR 2019, beliau ajak saya mengikuti GEMPUR tetapi pada ketika itu saya masih skeptikal”. Akhirnya pada 22.03.2020 beliau terbuka minda untuk mengikuti Seminar Nak Ubah Tesis (NUT) secara atas talian. Tindakan Dr Zeti Yusmira yang bertindakan secara agresif dalam perkembangan tesis beliau sejak pulang daripada GEMPUR menjadi push factor untuk mengenali proses Dr Roket.

“Jika saya tidak mengikuti proses ini, saya mungkin tidak dapat menyiapkan PhD saya”

Memiliki sikap yang sangat pentingkan kesempurnaan dalam erti kata lain “perfectionist” menjadi antara cabaran besar dalam pengajian tesis beliau. Ramai pelajar Master PhD alami masalah pentingkan kesempurnaan ini sehingga menyebabkan tesis mereka tidak bergerak. Cabaran kedua yang beliau kongsikan ialah cabaran dari segi pengurusan masa. Beliau tidak dapat membahagikan masa di antara keluarga dan belajar. Beliau akui sebelum ini beliau mengakui anak adalah masalah ketika beliau sedang fokus menulis tesis.

Kurang keyakinan juga menjadi masalah dalam pengajian PhD beliau. Selalu terngiang-ngiang dalam fikiran belaiu “adakah saya mampu menghabiskan pengajian PhD ini”. Perasaan tidak yakin tersebut sangat menganggu sehingakan beliau terfikir untuk berhenti belajar kerana terlalu beranggapan bahawa Phd sangat susah!. Selain daripad itu, beliau juga sering alami masalah tidak fokus ketika menulis tesis. Ganggua-gangguan yang datang dari media sosial yang banyak mengganggu fokus beliau. Lagi lama scroll media sosial daripada tangan menulis tesis.

Cabaran besar yang Dr Astri miliki juga adalah tidak berani untuk berjumpa dengan sv ataupun supervisor. Sv tu hantu ke??? Ramai sangat berkongsi cabaran bahawa mereka takut dengan sv. Anda jangan risau sv tidak akan makan anda. Anda hanya perlu lakukan progress dan berjumpa dengan mereka. Memang sv akan layan anda dengan sebaiknya jika mempunyai progress yang baik.

Bercerita apakah kesan Seminar NUT pada diri Dr Astri ialah NUT telah membantu beliau untuk menilai apakah sebenarnya kekurangan dan kelemahan beliau sepanjang bergelar pelajar Master PhD. NUT juga membantu beliau menyedari bahawa banyak solusi yang boleh digunakan untuk menyelaikan cabaran yang ada. NUT juga telah berjaya menukar mindset beliau bahawa tesis itu sebenarnya mudah jika kita tahu cara untuk tanganinya dengan menggunakan formula yang ada. Proses ini juga mengajar beliau untuk sentisa bersyukur walau apapun berlaku.

Besarkan kehidupan, kecilkan tesis

Dr Roket

Kata-kata yang beliau ingat daripada mentor beliau mengajar bagaimana dapat menguruskan masa dengan sebaiknya diantara belajar sambil menguruskan keluarga. Dr Roket juga mengajar time frame untuk mengurus masa kita dalam kehidupan seharian dengan menggunakan TM168. Beliau kini berani untuk berjumpa dengan supervisor dengan penuh persediaan. Semua cabaran beliau dapat ditangani melalui proses yang hebat ini.

Dr Astri bersama tesis penuh beliau yang
telah siap dengan correction

Menariknya apabila mengikuti proses ini, beliau sentiasa dapat melihat kebahagian daripada perkongsian platinum-platinum yang mana sangat membantu. Hal ini kerana, beliau boleh followvasi cara sahabat lain belajar. Circle group yang positive yang sentiasa mendoakan dan mengingatkan apa tindakan-tindakan yang betul. Dengan menggunakan tools yang Dr Roket sediakan seperti Roket Research Diary dan ARMP Chart sangat membantu dalam progress tesis beliau.

2 Ogos 2021 menjadi tarikh keramat untuk beliau kerana telah berjaya viva dengan sangat delicious” Moment paling indah ialah apabila mendapat keputusan dan melangkah sahaja keluar sahabat-sahabat platinum meraikan”, kongsi kegembiraan Dr Astri ketika hari Viva beliau. Melihat sahabat-sahabat platinum membuat beliau sedar bahawa Phd bukan lagi lonely journey. Walaupun telah selesai viva, beliau masih komited dengan proses kerana bagi Dr Astri proses Dr Roket membantu dalam menguruskan kehidupan.


Ini PELUANG ISTIMEWA untuk anda, rakan-rakan anda, ahi keluarga anda untuk ramai-ramaI shopping Roket Tools: Roket Research Diary (RRD) dan ARMP Chart dengan harga RM 99 SAHAJA. COMBO 9.9 SALE INI HANYA VALID 1 HARI SAHAJA. DARI PUKUL 9 PAGI HINGGA 9 MALAM. Apa lagi lakukan tindakan dengan beli sepantasnya bangsa postgrad >
.
Jom saksikan apa kata mereka mengenai RRD dan ARMP Chart >> https://youtu.be/i32dafnBLyU

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x