fbpx Skip to main content
search
0
Siti Hufaidahs semasa sesi live
Merdekakan Tesis ku

Cik Puan Siti Hufaidah bt Hj Konting yang berasal daripada Pontian, Johor dan kini bertugas di Pusat Perubatan Universiti Malaya sebagai seorang Audiologist. Beliau yang kini menetap di Kuala Lumpur dan merupakan ibu kepada 5 orang anak juga merupakan pelajar Master Allied Health Sciences (Audiology) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

5 penyakit yang dihidapi sebelum menghadirkan diri ke Seminar Nak Ubah Tesis (NUT) adalah Cik Puan Siti Hufaidah skeptikal dengan diri beliau yang mana menjadi sebab untuk beliau untuk tidak terus move dan growth. Beliau juga mempunyai penyakit dimana sering melayan perasaan terlalu lama. Apa yang Cik Puan Siti Hufaidah maksudkan ialah beliau melayan perasan beliau yang negatif sebagai contoh perasaan malas, perasaan takut dan perasaan sedih. “Benda tu dilayan terlalu lama sehingga menyebabkan saya tidak mempunyai progress”

Tanggapan yang salah tentang writing menjadi penyakit ketiga yang beliau alami sebelum menjumpai #VaksinAstraNUT. Beliau cenderung untuk berganggapan bahawa tanpa mempunyai sebarang data, tanpa ada sebarang result daripada kajian kita akan menjadi asbab untuk sesorang pelajar Master PhD itu untuk tidak menulis. Penyakit kronik yang beliau alami selama bergelar pelajar Master adalah banyak beralasan. Hal ini demikian dijelaskan oleh Cik Puan Siti Hufaidah bahawa beliau mengambil Master secara part time jadi beliau mempunyai tanggungjawab untuk bertugas dan bekerja. Alasan bekerjaya itu menjadi penyebab beliau sering memberi alasan kepada diri sendiri untuk tidak menulis dan tidak menyiapkan tesis.

Perasaan takut untuk berjumpa penyelia ataupun supervisor (sv) sering menjadi masalah utama kepada pelajar Master PhD termasuk juga kepada Cik Puan Siti Hufaidah. Beliau berasa takut untuk berjumpa dengan sv adalah kerana tidak mempunyai result progress untuk dikongsikan bersama sv beliau.

Ketika sesi siaran langsung episode 9 Merdekakan Tesisku, Cik Puan Siti beliau memberitahu sebelum menghadiri NUT, beliau mempunyai sebanyak 35 muka surat yang mana ianya merupakan hasil daripada penulisan proposal defence beliau. Selepas NUT bersamaan setelah menghabiskan deraf pertama beliau sebanyak 70 muka surat yang berjaya dihasilkan.

Tesis beliau semakin berkembang, semakin meningkat dan pastinya semakin berevolusi dek kerana beliau telah tahu bagaimana menguruskan mindset, bagaimana menguruskan masa selepas sahaja NUT. Ketika selesai menghadiri RIC 1, beliau telah menghasikan lebih banyak dearf kerana beliau sangat konsisten untuk menulis. “saya telah menhasilkan banyak deraf dan sebanyak 627 muka surat secara kumulatif!

Asbab sering merasa terbakar dengan win-win rakan platinum, belau telah meningkatkan momentum setelah balik daripada RIC 2, hampir 1028 muka surat yang telah berjaya dihasikan. “saya semakin konsisten dan semakin tau apa yang saya nak buat di tesis saya” Beliau yang semakin konsisten menulis dari hari ke hari telah berjaya menghasilkan sebanyak 2374 muka surat dengan deraf 32. Alhamdulillah kini, beliau telah bejaya viva dengan sangat delicious pada 30 Jun 2021

RRD dan ARMP Chart rahsia kejayaan
Siti Hufaidah

Roket Research Diary (RRD) yang semakin lusuh sudah cukup menggambarkan bahawa RRD tersebut sering digunakan. Begitulah rupa RRD Cik Puan Siti Hufaidah.

“Saya rasa ini adalah diary yang magic dan patut dimiliki oleh semua pelajar Master PhD”.

Siti Hufaidah

Sebelum ini beliau beliau mempunyai diary untuk mencatat segala perkara berkaitan Master tetapi diary tersebut tidak mempunyai ciri yang memudahkan seperti RRD. “Dalam RRD saya ni ada jadual dan magic dia. Beliau katakan RRd tersebut jika anda sudah milikinya pastikan untuk gunakan sebaiknya. ARMP Chart pula sangat membantu dalam pengurusan masa beliau.

Jadi apa lagi sesiapa pelajar Master PhD yang tidak mempunyai RRD dan ARMP Chart, cepat-cepat grab tau. Produk terlaris ni, rugi tak grab.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x