fbpx Skip to main content
search
0

Sedar atau tidak sebenarnya ada 4 elemen penting dan utama yang menyebabkan seseorang calon Master PhD itu boleh GBT atau GOT.
.
Apa 4 Elemen tersebut? Ingat Akronim SMAM:

1. Spiritual
2. Management
3. Academic Writing
4. Motivation

Ramai calon Master PhD yang saya jumpa lebih tertumpu kepada A sahaja. Iaitu Academic Writing. Kesannya mereka jadi Risau & Struggle sepanjang bergelar calon Master PhD.

Kebanyakannya hanya hadir dan belajar perkara yang berkaitan Journal berimpak tinggi, SPSS, Atlast.i, Mendeley, dan pelbagai seminar dan program semata-mata. Ya, Academic Writing semua itu WAJIB anda hadir & belajar. Tetapi pada masa yang sama, jangan abaikan 3 elemen yang lain ini ( S-M-M).

M= Management (Pengurusan)

Pengurusan ini ibarat kepala / otak bagi manusia. Apa sahaja perkara, jika tidak diurus, alamatnya semua perkara akan kelaut. Termasuk study, tesis, life. Rasa serabut tak terurus. Bukan salah banyak komitmen, bukan salah tiada cuti belajar, bukan salah pasangan, bukan salah anak-anak dan family, bukan salah SV, bukan salah universiti, bukan salah pihak dan orang lain. Salah cara pengurusan kita. Jadi, Maafkan diri, sayangi diri dan cari solusi.

M= Motivation (Motivasi)

Motivasi manusia akan ada turun naik. Kadang mood down kadang ok. Tapi isunya apa yang perlu dibuat apabila down? Siapa yang boleh bantu kita? Bagaimana solusi atau jalan keluarnya?

S= Spiritual (Rohani)

Part ni ada dikalangan calon Master PhD terlepas pandang. Kadang-kadang faktor kekuatan lain bukan disebabkan kita pun. Mungkin disebabkan orang sekeliling. Bila anda sambung Master PhD ni anda rasa struggle ya amat, rasa semuanya nampak dan jadi susah, check balik “connection” anda dengan Allah / Tuhan. Ada petanda connection tak ok yang perlu diaudit, disemak, dicheck dan diperbaiki.

Calon Master PhD, bakal Dr yang saya kasihi sekalian. Bila anda rasa kekuatan dan kejayaan anda disebabkan anda yang power, ilmu anda yang power, itu silap besar. Kesombongan yang tidak kemana. Jom kita upgrade diri, menjadi ahli akademik yang nampak keagungan Allah/Tuhan disebalik setiap keilmuan yang dikaji. Jika itu tidak nampak, itu masalah besar.

Dapatan saya mengendalikan seminar Master PhD Roket 86% yang hadir mempunyai cabaran mengendalikan “perjalanan rohani” mereka ketika bergelar calon Master PhD.

Apa kaitan spiritual dengan thesis? Boleh baca Kaitan Spiritual mantap dengan tesis bergegar.

Saya akan kongsi dengan anda 1001 formula luarbiasa GBT atau GOT dengan “Spiritual Mantap” didalam seminar anjuran Sqssc UUM. Terima kasih atas kepercayaan buat kami membantu. Doakan kami dapat beri manfaat besar
.
Bagi yang bakal hadir, anda akan menjadi yang PERTAMA di Malaysia menggunakan Workbook khas untuk modul ini. Syok ker Syok sangat?
.
Untuk rekod, ini seminar PERTAMA Roket dengan Modul Spiritual Khas.
.
Jumpa anda di UUM 4 Sept 2018!.

.
Untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi :

📲 wassap.my/60182587003
📲 wassap.my/60183998003

Atau terus ke link untuk pendaftaran

https://drroket.onpay.my/order/form/smpruum/sqsuum

#DrRoket
#AndaBelajarKamiUrus

#DrRoket
#SQSSCUUM
#drroket #zonutara #chooseus #talk2expert #master #phd #tulistesis #urustesis

uum, Dr Roket
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x