fbpx Skip to main content
search
0

“Kejayaan dan Perjalanan PhD saya ini tidak mudah..ia penuh berliku. Saya diuji dengan masalah… Perjalanan ini penuh dengan air mata..”.
.
Kita biasakan dengar ayat begini daripada calon Master PhD? Ya, mana ada benda yang mudah. Tiada manusia yang tidak diuji. Cerita berbeza. Cabaran tetap ada.
.
Mungkin gambar-gambar ini tidak memberi apa-apa makna buat anda. Tapi gambar-gambar senyuman mereka bersama tesis (1st draft) ini sebenarnya memberikan 1001 kegembiraan buat saya.
.
Bukan isu untuk kejar siapa paling cepat siap. Pointnya untuk segera siap melalui sistem dan cara yang betul.
.
Kami di Dr Roket menyaksikan disaat mereka hadir seminar dalam keadaan yang bercampur aduk; tak tahu nak buat apa, blur, sugul, serabut, sedih, hilang motivasi, ada yang terkandas lama, ada yang diuji dengan cabaran dan dugaan yang pebagai, ada yang perlu bayar semula Ratus Ribu.
.
Semua perkara tu menyebabkan tesis mereka tidak bergerak. Sekalipun bergerak, tersangat perlahan. Tapi Alhamdulillah sekarang, Perjalanan Master Ph.D yang sebelum ini dianggap seperti #NerakaMasterPhd telah bertukar menjadi #SyurgaMasterPhd.
.
Alhamdulillah, ada yang pasangan terkejut dengan perubahan diri mereka, dari wajah yang masam bila mengadap tesis kepada ceria dan gembira untuk tesis, SV hairan dengan perubahan diri mereka, dari tesis tak bergerak, atau dari bergerak sehelai, dah boleh bergerak berhelai-helai, sentiasa ada progress dan update. Kalau nak cerita 1001 cerita lagi ni..
.
Lahaulawalaquwwataillabillah.. Semua ini atas kehendak Allah. Dr Roket hanya perantara. Atas komitmen dan kepercayaan mereka terhadap “Just Trust the Process” yang Dr Roket bagi.
.
Alhamdulillah.. Tahniah!
.
Antara yang Dr Roket nak bantu adalah untuk menukar cerita dan ayat di atas tadi kepada Win-win yang besar dalam hidup mereka.
.
Supaya dapat melihat perjalanan yang Allah/Tuhan aturkan buat mereka itu sebagai #Syurga, bukan lagi #Neraka. Bukan lagi quit solusinya. Bergembira dengan diri dan tesis dan kehidupan.
.
InsyaAllah dengan Ilmu Urus “Thesis Management”, siapapun anda, sesibuk manapun anda, untuk anda siapkan tesis seawal 6-3 bulan bukanlah mustahil, bukan juga cerita cincai bagai, bukan cerita plagiat tiada kualiti.
.
Alhamdulillah mereka telah buktikannya. Ada dikalangan mereka sudah siap 1st draft tesis dalam tempoh masa kurang dari 6 bulan, malah kurang 2 bulan!. Sejak GEMPUR bln Feb/Mac 2019, kemudian RIC & AM. Mereka ini adalah Group Roket Platinum yang memilih untuk menyahut cabaran “6 Months Challenge”. Mereka komited untuk ikut “Just Trust The Process” yang Dr Roket sediakan. Faham mentera; “Jangan Percaya, Buat Jer”! Tahniah!
.
Pilihan BERAPA BULAN itu ditangan anda. Dr Roket ajar Teknik, Skill dan Strateginya untuk anda mencapainya.
.
Isunya, diri kita sendiri bersedia untuk buang ego, buang alasan, datang belajar dan buat atau tidak. Itu sahaja.

.

Mungkin anda, kawan-kawan, adik beradik anda yang ada niat nak sambung, baru nak sambung, dah lama sambung tu. Bantu diri anda / mereka untuk keluar dari “belantara PhD” yang sudah disediakan tracknya ini. InsyaAllah supaya tidak sesat dipertengahan jalan. Benda sudah ada track jalan proven success, kenapa nak redah sendiri lagi bosskuu.. 🙂

 

#DrRoket

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x