fbpx Skip to main content
search
0

Bila kita bercakap mengenai Viva ini, saya percaya setiap daripada kita mesti ada pengalaman tersendiri semasa berada di dalam bilik tersebut. Tidak kisah lah anda masuk ke dalam bilik itu sebagai apa pun…

Berdasarkan kisah Platinum yang sudah Viva sebelum ini, ada yang cakap bilik Viva tu seram! macam rumah hantu. Ada pula yang kata sampai sudah tidak mahu dengar langsung perkataan “VIVA” dek kerana terlampau takut & nervous. Macam-macam kisah nightmare yang dipancar pada mata setiap warga Postgrad ini terutamanya. Subhanallah hebat sungguh penangan Viva nih!

Tetapi anda jangan risau! Kerana hari ini ada seorang SuperHero yang datang membantu kita….siapa lagi kalau bukann DR ROKET!!!!

Hari ini saya nak kongsikan kepada anda semua antara tips untuk Viva. Kalau nak tahu, jom ikuti artikel ini. Perkara pertama adalah:

  1. Bila kita ada pengalaman

Bila kita ada penglaman keluar & masuk bilik Viva, saya lihat ramai orang masuk hanya focus kepada Viva!

“Kalau saya, keluar masuk & bilik Viva, saya akan fokus untuk lihat kepada  setiap Tindakan-Tindakan Betul (TTB) pelajar tersebut. Tetapi hari ini, ramai masuk bilik Viva MUNGKIN hanya bertujuan nak mencari salah pelajar, nak sembelih pelajar, nak bunuh pelajar dan nak tembak pelajar itu.! Atas nama nak baiki / CORRECTION”.

Tetapi bagi saya TIDAK! Saya masuk bilik tersebut dengan penuh keinsafan sebab apa!? ”Sebab aku juga pernah duduk di tempat sama mcm tu dan sekarang tugas aku hanya untuk lihat apa TTB yang dia buat!”

Kemudian, apabila saya lihat dengan mata lebah saya…Alhamdulillah! Saya dapat lihat STRENGTH dan kebaikan pelajar tersebut. Tanpa saya nafikan kita juga, yang kita harus lihat perkara-perkara2 yang mungkin terlepas pandang oleh pelajar.

2. Formula CBCB

Seterusya, saya nak reveal tips yang saya berikan “A day before Mazidah Rejab VIVA”.

Siapa nak tahu?!

CAKAP– kena belajar apa perlu cakap masa starting, kena belajar apa nak cakap pada minit ke-20, 30,40…

BACA– kena belajar apa yang patut dibaca

CAKAP-kena belajar apa patut cakap selepas baca

BUKTIKAN– dan belajar apa yang perlu dibuktikan

Berapa rmai di antara anda, yang rasakan formula ini simple?

Tetapi! inilah yang terjadi kepada pelajar semasa Viva… mereka tidak mampu untuk cakap, baca & buktikan! Subhanallah

Dapatan saya, bila kita dah berada dalam bilik Viva secara tiba-tiba kita dah tidak boleh nak bercakap, seolah ada gam dekat mulut kita. Siapa setuju dengan saya?

Okay…sampai disini sahaja dahulu sharing saya mengenai tips Viva.

Jadi kalau anda semua mahukan lebih tips lagi, pastikan anda semua sertai program Dr Roket yang bakal diadakan dan ajak ramai-ramai!!!!!!! Sebab semua tips-tips ini anda akan dapat di dalam seminar-seminar saya. Insyaallah!


Seminar Nak Ubah Tesis bakal berlangsung pada 27-29 Ogos 2021, pastikan anda menjemput kenalan untuk menyertai seminar NUT dan dapatkan peluang mendapatkan TIKET PROMOSI dengan melayari » https://drroket.com/seminar-nak-ubah-tesis-nut/

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x