fbpx Skip to main content
search
0
Dr Roket

Seminar Master PhD Roket Exclusive 10-11 Februari 2018

thesis, tesis, master, phd, sv, universiti, postgraduate, phdlife, phdjourney, phdtips, tipsphd, dr roket

Seminar Master PhD Roket Start Up 14-15 Julai 2018

Kalau Ustazah Fatimah Syarha yang Super Duper Sibuk ni dengan ceramah, menulis, dan program sana sini, Alhamdulillah dalam tempoh 3 bulan sahaja beliau siap 1st draft thesis, anda?

Alhamdulillah awal Julai lepas, (14-15 Julai 2018) saya berkesempatan bertanya dan minta Ustazah Fatimah Syarha share bersama para peserta di dalam Seminar Master PhD Start Up.

Beliau sebagai ustazah selebriti, motivator, novelis islami terkenal, super duper Sibuk “paksa” diri dan pilih untuk hadir dan belajar ilmu urus sejak dari awal. Tindakan ini sangat tepat apabila ilmu urus sudah jelas sejak dari awal insyaAllah selamat dari buat banyak kesilapan di pertengahan dan penghujung jalan.
.
Bayangkan perkongsian beliau semalam benar-benar luarbiasa! Terbaik ustazah (Dr) Fatimah Syarha Novelis Islami.

Selepas dikorek, oh patutlah progress beliau semakin meroket! Beliau tunjukkan 1st draft 1-5 yang telah siap kepada saya. Alhamdulillah. Ini saya kongsikan cerita beliau.

Seingat saya, beliau hadir Grand Finale hujung tahun 2017, kemudian Roket Exclusive bulan April. Masa ni proposal pun masih samar-samar. Alhamdulillah, Semalam datang dan tunjukkan progress beliau. Subhanallah hanya dalam tempoh 3 bulan sahaja beliau sudah ada 1st draft thesis!.

Hari kedua saya minta beliau berkongsi kisah inspirasi apa yang beliau dapat dan buat sepanjang 3 kali program berbeza yang beliau hadir. Saya ringkaskan :

#1 – Sentiasa #AdakanMasa Topup Ilmu.

Dalam kesibukan yang ada, dengan pelbagai cabaran yang ada sebagai seorang isteri, ibu, penulis buku utama syarikat beliau “Sebarkan Bahagia”, dan penceramah, beliau tetap memberikan masa dan pilih untuk datang belajar. Beliau hadir seminar Roket Grand Finale hujung tahun 2017. Disini beliau belajar dan mengambil inspirasi pengalaman dari para speaker yang telah terbukti GBT dan GOT dari pelbagai latar belakang bidang.

#2 – Menggunakan secara kreatif Carta ARMP

Beliau hadir seminar Exclusive dan belajar cara penggunaan RRD dan carta ARMP secara lebih detail. Malah apa yang menarik, beliau juga menggunakan carta ARMP untuk pelbagai kegunaan lain, untuk kehiduan seharian, keluarga, anak-anak, staff dan bisnes.

#3 – Fokus kepada apa yang boleh Ubah

Beliau jelas melalui 8 Roda Pengurusan Master PhD, ada perkara yang boleh diubah dan ada perkara yang kita tidak boleh ubah. Beliau fokus kepada perkara yang boleh diubah iaitu diri sendiri, cara fikir, sikap, ubah kebiasaan kecil. Beliau tak tinggal thesis lebih dari 25jam, dan sampai mimpi thesis!. Malah beliau balik terus buat tindakan apa yang saya suruh buat.

#4- Motivasi, Menyusun dan Mengatur Strategi

Beliau hadir Roket Start Up dan betulkan minda sejak dari awal untuk tingkatkan motivasi, menyusun dan mengatur strategi sejak dari awal. Belajar susun dan atur strategi dan apply dalam hidup dan tesis sendiri.

#5- Jelas Ilmu Urus

Dengan ilmu URUS, Alhamdulillah beliau nampak jelas dan mampu untuk uruskan LIFE SIBUK beliau dan boleh buktikan, sibuk bukan alasan untuk siapkan seawal mana yang kita sendiri tetapkan, InsyaAllah. Malah walaupun sibuk, tetapi kalau diurus, Allah itu maha bijaksana, berikan masa untuk kita berikan hak masa kepada yang berhak; diri, keluarga, masyarakat, thesis. Malah hidup sibuk lebih bermakna dan lagi best!.

 

Patutlah hasilnya, progress beliau semakin meroket!. Alhamdulillah. Kata beliau kepada saya, “Saya nak sahut cabaran Dr Roket untuk siapkan dalam masa 6 bulan!”. InsyaAllah saya doakan!

Anda dapat sesuatu dari kisah inspirasi Ustazah Fatimah Syarha ini? Kongsikan dengan rakan-rakan ok.

Baik, Kita yang sibuk atau disibukkan ini, cuba tanya pada diri, “Aku nak jadi seperti mereka (siap 1st draft thesis 6-3 bulan”), tetapi :

Adakah effort aku seperti mereka?

Adakah aku banyak memberikan alasan atau aku sentiasa mencari solusi?

Adakah aku buangkan ego untuk datang belajar?

Adakah aku buangkan segala ego dan berikan fokus dan komitmen 300% terhadap apa yang disampaikan?

Adakah aku menggunakan Tools yang ada secara maksimum?

Jawapan anda adalah refleksi kepada progress anda sekarang.

 

Sekiranya anda mahu berikan peluang kepada diri, mahu mencari solusi, mahu belajar Skill, Teknik, Strategi orang Super Duper SIBUK boleh siap 1st draft thesis dalam tempoh 6-3 bulan sahaja, jom bersama saya di Seminar GEMPUR pada 29 September 2018 yang akan datang. Dapatkan special promotion Pendaftaran TERAKHIR Tiket Super Early Bird Sekarang (Promosi TAMAT Jam 12 mlm 31 Julai 2018) >>> http://bit.ly/SEMINARGEMPUR

====================================

P/S:

Saya yakin, dengan adanya Ilmu Thesis Management yang betul, progress Master PhD anda akan bergerak dengan lebih pantas malah setiap hari!
.

​​​Info lanjut boleh dapatkan bantuan dari tim :
.
0183998003 cik Zaty
0182587003 cik Nadia

Selamat Maju Jaya!

Seminar Master PhD Roket Start Up

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x