fbpx Skip to main content
search
0

5 Perkara yang boleh naikkan lagi kredibiliti calon YB, MENTERI, AHLI PARLIMEN & PM untuk PRU.

 

  1. SIJIL

 

Sijil merupakan pengiktirafan dalam pendidikan. Cuba bandingkan antara calon yang sekadar belajar di peringkat sijil sekolah, degree, Master dan calon diperingkat Ph.D? Nampak sama atau lain? Ya, mungkin anda akan kata, “Ada apa pada sijil?”, “Cakap macam budak sekolah?”. Nah, Fokus sekarang adalah, mereka yang memiliki Ph.D dengan kepakarannya yang tersendiri, pembacaan ilmunya luas, berkarisma, jujur dan amanah. Bukankah ianya sesuatu yang jauh lebih baik?

 

  1. ILMU

 

Ilmu mesti ditingkatkan dari semasa ke semasa. Bahan bacaan perlu diluaskan. Berikan  masa untuk tingkatkan ilmu pengetahuan. Samada ilmu dalam urusan agama atau dunia. Ilmu itulah yang akan memandu dirinya dan rakyat kea rah masyarakat yang lebih baik dan sejahtera.

 

  1. IDEA

 

Pastinya mereka yang mempunyai sijil kelayakan, Ilmu dan luas bahan bacaan & pengalamannnya, mempunyai idea bernas yang luas untuk membentuk masyarakat yang lebih baik. Idea-idea bernas inilah yang sangat mahal nilainya.

 

  1. SKIL

 

Skil tambahan terutamanya dalam pengucapan awam, berkomunikasi, pastinya akan memberikan impak yang luar biasa andai digabungkan dengan 1, 2 & 3 tadi. Skil itu pastinya boleh diasah dari semasa ke semasa. Pasti ramai yang suka!

 

  1. EMOSI

Kebiasaannya YB yang memiliki sijil yang rendah akan merasa sedikit rendah diri. Cuma beliau pasti menafikan. “Oh saya ok jer. Sijil hanya sekeping kertas. Apa guna jika ada Ph.D tapi melawat kawasan pun malas?. Yang penting rakyat didahulukan. Pencapaian diutamakan”. “Cuma kalau i ada title Dr sedap sikitlah buat kerja…”. Realiti paling jelas kenapa dan mengapa tokoh seperti Timbalan Perdana Menteri yang telah miliki banyak perkara masih buat Ph.D dan telah bergelar Dr dari UPM? Dan beberapa Menteri senior turut mengikut jejak langkah yang sama?

.

Ya faktanya dengan memiliki Ph.D sedikit sebanyak akan membuatkan empunya lebih rasa tinggi “self esteem” dan kredibiliti mereka meningkat dimata masyarakat.

.

Untuk generasi muda, sekarang tibalah masanya untuk anda mempersiapkan diri dengan ilmu, idea, kepakaran dan skil. Mana tahu suatu hari nanti anda adalah bakal YB, Ahli Parlimen dan PM yang seterusnya yang bergelar YB Dr.?

.

Peluang untuk anda pelajari ilmu urus sejak dari awal insyaAllah akan memandu anda mendapat sijil secara halal dan diiktiraf. Kalau anda katakan buat Master Ph.D itu susah. Bukankah beli sijil itu lagi susah? Bila semua orang tahu, temberang pecah kan lagi susah dan payah?

.

Daftar kelas terdekat. Pelajari Ilmu Urus segera: Klik >>   http://drroket.com/smpr/

Atau hubungi 018-2587003 / 018-3998003

 

#DrRoket

#MoodPRU

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x