fbpx Skip to main content
search
0

Dalam perjalanan membangunkan sesebuah organisasi, ketua dan pengurus memainkan peranan penting bagi memastikan objektif organisasi tercapai dengan jayanya. Ibarat nakhoda yang mengetuai pelayaran sesebuah kapal, visi dan misi perlulah jelas diterangkan kepada anak kapal supaya peranan masing-masing dapat dimaksimakan.

Nakhoda yang baik akan membawa anak kapalnya berlayar dengan selamat dan sejauh mungkin, dengan persediaan, kelengkapan dan kerjasama yang baik sepanjang perjalanan menuju destinasi.

Walaubagaimanapun, sehebat mana satu-satu nakhoda dalam mengemudi muatannya, sesuatu organisasi tetap memerlukan penglibatan ahli pasukan agar organisasi dapat pergi jauh ke hadapan. Nakhoda atau pemimpin pasukan hendaklah melihat jauh beberapa tahun lamanya kehadapan dan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap ahli pasukannya baik dari segi etika kerja, pencapaian dan sebagainya.

Beginilah ciri- ciri pemimpin terbaik yang mampu memberi peluang orang bawahannya mengoptimakan potensi masing-masing disamping menambah bilangan ahli pasukan dari semasa ke semasa untuk memudahkan perjalanan. Justeru, budaya kerja yang jelas dan disepakati bersama perlulah diterapkan oleh pemimpin kepada ahli pasukannya sejak awal penubuhan.

1. Berdisiplin

Antara budaya kerja yang boleh diterap adalah tiap ahli pasukan hendaklah berdisiplin, terutama ketika waktu bekerja. Pemimpin sesuatu organisasi hendaklah memastikan waktu kehadiran dan pulang setiap ahlinya adalah tepat pada masanya tiap hari.

Ini secara tidak langsung mendidik mereka agar menghargai masa dan menjadi pekerja yang produktif. Ketika waktu bekerja, elakkan daripada mengambil masa yang terlalu lama dalam mesyuarat, membuang waktu dengan perkara yang tiada kaitan dengan tugasan dan mencuri tulang.

Pemimpin juga hendaklah mengelakkan daripada memberikan tugasan pada saat-saat akhir kepada ahli pasukan. Ini bagi memastikan mereka dapat merancang dan menjalankan tugasan dengan sebaik mungkin tanpa tekanan masa dan beban kerja yang mendatang secara tiba-tiba.

2. Kebersihan dan kekemasan

Kebersihan dan kekemasan yang optima hendaklah dititik beratkan, kerana kebersihan adalah asas sebagai mukmin dan pekerja yang professional. Pemakaian yang bersesuaian, kemas dan bersih adalah sangat penting bagi memberi gambaran yang positif terhadap organisasi tersebut.

Tambahkan nilai kerohanian dalam budaya kerja setiap pagi dengan mengamalkan pembacaan ayat suci Al-Quran, peringatan terhadap visi dan misi kerja disamping berikrar bersama untuk mencapai objekti, visi dan misi yang dirancang. Bagi memastikan ianya tercapai, amalan hormat menghormati dan kerjasama yang baik hendaklah ditingkatkan sesama rakan sekerja tanpa mengira usia.

Antara kaedahnya adalah dengan mengamalkan budaya memberi salam dan saling bertegur sapa ketika berjumpa di mana sahaja bagi mengeratkan hubungan silaturrahim. Pemimpin yang baik mestilah memahami situasi ahli pasukan, dalam pada masa yang sama memberi tugasan mengikut kemampuan mereka masing-masing.

Kadang-kadang perbezaan jawatan menjarakkan perhubungan rakan sekerja. Oleh yang demikian, kurangkan hierarki, perbezaan dan jurang jawatan didalam organisasi untuk meningkatkan rasa percaya antara satu sama lain tanpa mengira status dan jawatan.

3. Berfikiran Positif

Adalah lumrah dalam pekerjaan akan muncul pelbagai cabaran dan dugaan. Bagi memastikan tiap masalah mampu diselesaikan sebaiknya, budaya kerja berfikiran positif dan optimis hendaklah diterapkan terhadap semua ahli pasukan agar mereka kekal ceria dan bertenaga dalam melaksanakan tugasan.

Semua ini sudah pasti memerlukan pengorbanan dari segi emosi, masa, wang dan tenaga yang bukan sedikit. Oleh itu, jadikan budaya kerja sanggup berkorban dan amanah dalam tugasan difahami oleh ahli pasukan agar mereka dapat memberi komitmen sepenuhnya walau apa jua cabaran yang dihadapi.

Bagi mengekalkan produktiviti di tempat kerja, amalan pemakanan yang sihat dan kurangkan tabiat makanan dan minuman yang kurang sihat perlu diutamakan, disamping mengelakkan pembaziran dalam penggunaan sumber tenaga baik dari segi penggunaan elektrik, air dan sebagainya. Elakkanlah budaya bersangka-sangka dengan cara berbincang secara langsung disamping mengajukan soalan yang sepatutnya bagi mengelakkan berburuk sangka dan fitnah tersebar di kalangan ahli pasukan.

Kesimpulan

Sesungguhnya budaya kerja memainkan peranan penting dalam sesebuah organisasi. Ini bagi memastikan tiap ahlinya mampu bergerak seiringan bersama pemimpin sehingga tercapainya objektif bersama. Kerelaan ahli pasukan untuk bekerja dan berkhidmat akan meningkatkan lagi prestasi organisasi, dan hendaklah didasari dengan kerjasama yang baik antara pemimpin dan ahli pasukanya.

Oleh yang demikian, budaya kerja yang disarankan diatas secara tidak langsung mampu menjadi strategi bagi keberuntungan sesuatu organisasi dan tiap ahlinya akan mendapat manfaat bersama, disamping menguatkan lagi kerjasama sebagai sebuah pasukan yang kukuh.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x