fbpx Skip to main content
search
0

“Back to October 2020, saya kena buat research proposal, SV beri contoh pelajar lain punya proposal. Bila saya tengok sahaja contoh tersebut ada 40 mukasurat saya terus jadi cemas.  Disebabkan saya memang tak tahu format macam mana… tak tahu nak mula dari mana… semua tak tahu. Lepas itu banyak sangat ilmu-ilmu baru nak kena belajar, memang zero knowledge. Saya ni start Master dengan zero knowledge. Tetapi lama kelamaan rupanya baru tahu ada tools yang boleh bantu” itu lah kisah gelabah daripada Norashikin bt Chahed yang sedang menyambung penggajiannya dalam bidang Master Health Science di IIUM Kuantan dan kini berada di semester kedua.

Kesinambungan daripada kisah cemas itu tadi, beliau telah berkongsi bahawa setiap dua hari beliau akan menghidap sakit kepala. Kemudian, jika beliau duduk di hadapan laptop selama lima hari beliau hanya dapat menghasilkan dua perenggan sahaja.  “Kerja mula tak tentu hala, malam pun buka laptop…petang pun buka laptop tetapi progress tersangat slow” kongsi Norashikin tentang ‘musuh’ utama beliau sebelum berjumpa dengan Dr Roket.

“Selepas rasa makin tak tertangggung, saya macam nak minta bantuan tapi saya tak tahu nak minta bantuan dari siapa sebab kawan-kawan terdekat semua tidak ada yang sambung belajar. Tetapi mujur, Alhamdullilah saya bertemu dengan dua orang sahabat senior yang suggest untuk join program Dr Roket. Jadi tanpa berfikir apa saya terus apply untuk Platinum” kata beliau yang tidak teragak-agak untuk membantu diri beliau yang sedang serabut.

“Dengan proses Dr Roket ianya sangat membantu saya. Saya dah mula tahu bagaimana formula yang digunakan. Jadi saya start dengan research proposal. Seterusnya saya sediakan diri saya utk proposal defense, atur jadual, ubah dalaman dan luaran serta mula bangun awal pagi. Program Dr Roket ini mampu untuk guide saya dari segi fizikal, rohani, jaga hubungan dengan Allah dan keluarga dan apa sahaja yang berada di sekeliling kita.

“Selepas itu saya mula rasa dan nampak perubahan dalam hidup saya. Hidup mula teratur…kita tahu bila waktu sepatutnya kita spend dengan tesis dan bila masa bersama keluarga. Bila semua perkara tersebut kita dah tahu format, jimat masa kita dekat situ. Kita boleh susun jadual kita dengan baik” ujar beliau yang telah ‘mula bernafas’ setelah menyertai program Dr Roket.

Disebabkan perkara tersebut benarlah kata pepatah bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian apabila semasa proposal defense, dua orang SV dan assessor beliau sangat berpuas hati dengan progress tesis beliau.  Antara komen yang diterima ialah “it’s very comprehensive, you did it well for proposal as well your presentation”. Alhamdullilah dan paling menggembirakan salah seorang assessor beliau memberikan pass without correction! Masyaallah Alhamdullilah.

Namun bukan setakat itu sahaja, berkat nikmat rezeki Allah yang sangat luas, beliau terus bersyukur kerana mendapat grant yang bernilai RM236k atas usaha dan dorongan SV beliau.

‘Kini tesis saya telah hidup semula dan berada di halaman lebih dari 1705, Alhamdulilah”.


Seminar Nak Ubah Tesis bakal berlangsung pada 27-29 Ogos 2021, pastikan anda menjemput kenalan untuk menyertai seminar NUT dan dapatkan peluang mendapatkan 1000 TIKET PERCUMA ini dengan melayari »
https://drroket.com/seminar-nak-ubah-tesis-nut/

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x