fbpx Skip to main content
search
0

Cik Puan Tasnim Binti Ismail anak jati daripada Beseri Perlis mula berhijrah ke Selangor sejak tahun 2009 untuk melanjutkan pelajaran di pengajian tinggi. Beliau mengambil Phd dalam bidang Perkembangan Pertanian di Fakulti Pertanian. Memilih Universiti Putra Malaysia (UPM) sebagai universiti beliau meyambung PhD dan sebagai permulaan untuk beliau mencapai impian menjadi expert dalam Pertanian Lestari

Bila bercerita mengenai apakah penyakit yang beliau hadapi sebelum berjumpa dengan Dr Roket adalah sikap “perfectionist”. “Bila kita dah start perfectionist, kita akan mula procrastinate” ujar Cik Puan Tasnim Ismail. Sikap orang terlalu perfectionist ini adalah terlalu overthinking sehingga tesis tidak bergerak!. Ibarat Cik Puan Tasnim katakana untuk menusi 1 perenggan pun akan mengambil masa berjam-jam dek kerana sikap “perfectionist”.

Penyakit yang menimpa dalam diri beliau juga adalah pengurusan masa. “Pengurusan masa saya memang ke laut” kongsi beliau. Bayangkan sahaja tengah-tengah tulis tesis, pergi ke dapur pula untuk memasak. Apa yang dimaksudkan oleh beliau ialah tidak mempunyai jadual ataupun timetable yang betul untuk beliau uruskan tesis dan uruskan hal lain.

“Saya jarang contact sv juga lah”, Cik Puan Tasnim Ismail. Sikap jarang menghubungi sv adalah disebabkan tidak mempunyai progress. Haaaa siapa kat sini alami situasi yang sama dengan beliau? Rasa macam jumpa hantu kalau terjumpa sv. Hehehehehe. Malah, Masalah kurang bermotivasi juga merupakan salah satu daripada penyakit yang dihidapi oleh Cik Puan Tasnim. Masalah kewangan menjadi salah satu turun naik motivasi yang dialami oleh pelajar Master PhD. Beliau akui beliau akibat memikir mengenai masalah kewangan telah membuat penulisan tesis beliau menjadi stuck.

Stress. Penyakit stress ini saya pasti anda juga alami nya seperi Cik Puan Tasnim. “ Buka tesis je stress” luahan Cik Puan Tasnim Ismail. Stress yang melampau sebenarnya bahaya kerana akan mengakibatkan anda alami depresi.

Cik Puan Tasnim bersama deraf terkini beliau

Penyakit yang dialami oleh Cik Puan Tasnim dalam journey Master Phd beliau alhamdulillah berjaya diubati dengan tindakan beliau yang mengikuti Seminar Nak Ubah Tesis (NUT). Sesi betulkan mindset di Seminar NUT berjaya menghaksi sedikit demi sedikit peyakit perfectionist beliau. Dari 70 muka surat sahaja beliau berjaya menghasilkan sebanyak 100 muka surat selepas hadir di Seminar NUT.

Mengalami proses bersama Dr Roket selepas memutuskan menjadi sebahagian dari platinum Dr Roket telah memudahkan beliau untuk memperolehi sebanyak 10245 muka surat. Banyak ke banyak tu? Awesome kan perubahan yang dialami oleh Cik Puan Tasnim Ismail. Nak lebih terbakar? Result terkini Cik Puan Tasnim adalah sebanyak 10600 muka surat! Fuhhh ni betul-betl jadi the New Tasnim Ismail. Dari tesis tak bergerak dah berderaf-deraf!

Disebalik kejayaan deraf tesis beliau pasti ada tools yang membantu. Betul ke betul?. Cik Puan Tasnim memiliki bukan 1 tapi 2 Roket Research Diary (RRD) dan ARMP Chart yang melekat di hadapan work station beliau. “RRD ni sangat membantu untuk merancang journey Phd saya sebab RRD ni ada daily tracker, weekly tracker yang mana membantu pergerakan tesis saya”

Cik Puan Tasnim bersama Roket Tools

Menarik RRD ni adalah bukan sahaja membantu dalam thesis management pelajar Master PhD tetapi membantu untuk menjaga rohani pelajar Master PhD. Anda belum memiliki Roket Tools? Jom dapatkannya sekarang!

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x