fbpx Skip to main content
search
0

Pelbagai strategi yang perlu anda kuasai tatkala bergelar pelajar siswazah.  Oleh sebab itu, pelbagai subjek yang perlu anda ambil sepanjang pengajian Master PhD seperti Research Methodology, Data Analysis dan Academic Writing. Tidak perlu risau, anda mampu menguasai kaedah-kaedah ini dengan mengaplikasikan teknik yang anda pelajari bersama sahabat seperjuangan didalam satu Circle Group yang tepat! Ikuti perkongsian Puan Nur Syahirah Saffinee ini:

“Menyertai kelas dan seminar pelajar Pascasiswazah bukan perkara yang baru bagi saya, kerana saya telah menyertai pelbagai seminar semenjak menjadi pelajar Master lagi. Sebagai contoh, bengkel Atlas.ti telah saya mempelajarinya hampir masuk ke 6 kali sepanjang perjalan PhD saya. Akan tetapi, perkara utama yang perlu diketahui, ia adalah pembelajaran teknikal. Kita boleh melakukan apa sahaja cara yang bersesuaian dengannya. Oleh itu, setiap kelas yang saya hadiri, caranya berlainan secara praktis. Secara teori, ia sama.

Sepanjang bergelar Platinum Dr. Roket, saya telah hadiri pelbagai seminar dan bengkel secara maya. Pengalaman pertama dan kedua, kami lebih di beri tunjuk ajar dengan mengikuti laman komen jika terdapat sebarang pertanyaan. Para mentor memberi jawapan dan penjelasan secara langsung untuk kami lebih faham dan dapat ikuti. Pada waktu ini, ilmu baru saya pelajari adalah hubung kait antara program dan perkongsian ini memang hebat apabila kita tahu menghubungkannya.

Ilmu yang telah disediakan oleh senior platinum sendiri sangat lengkap. Ia memudahkan dan sangat membantu semasa pembelajaran berlangsung. Perkongsian ini walaupun secara maya, ia perlukan kesabaran yang tinggi dan kadang-kadang pelajar yang baru dengan perkongsian ini akan berasa sukar dan tidak boleh ikut.

Akan tetapi, semasa seminar ini berlangsung, perkara ini ditangani dengan baik. Para coach cuba dengan sepenuh jiwa untuk bantu kami. Nampak kesungguhan mereka. Tambahan lagi, para coach bukan hanya memberi solusi dan idea secara teori, tetapi berdasarkan pengalaman dan praktisnya untuk diterjemahkan ke dalam tesis atau artikel. Ia sangat mengujakan dan boleh diiikuti. Ia mudah dan mempercepatkan masa. Lebih-lebih lagi apabila ia adalah teknik untuk kita mudahkan penulisan tesis

Perkongsian pengalamannya secara detail dan sangat berbeza. Kami diberi peluang untuk mengetahui secara lebih lanjut dengan sesi soal jawab pada hari kedua secara formal oleh para coach. Perkara yang AHA adalah,

  1. Cara penggunaan laporan didalam sistem yang bersesuaian. Kedua-dua jenis laporan ini ada tujuan dan waktu yang diperlukan. Kita yang tentukan kita nak output macam mana untuk dimasukkan ke dalam tesis.
  2. Perkara penting yang perlu dimasukkan didalam tesis, seperti, objektif kajian dan sebagainya.
  3. Kaedah penulisan artikel yang berimpak sahaja dan ia boleh dibantu dengan perkongsian sepanjang seminar
  4. Key idea untuk buat artikel yang berimpak.

Akhir kata, saya sangat bersyukur berada didalam circle platinum Dr. Roket. Banyak perkara saya belajar secara langsung dan tidak langsung. Kunci “Ferrari” telah kami dapat. Jalan untuk dituju juga jelas dan destinasi akhir kami adalah untuk lengkapkan tesis sampai habis. Umpama kata-kata Dr. Roket: The best thesis is a done thesis.

Kesempatan ini, saya doakan setiap usaha Dr. Roket dan tim mendapat barakah di sisi Allah SWT kepada coach, anda adalah yang terbaik. Terima kasih atas tunjuk ajar ilmu-ilmu ini dan tenaga yang dikhaskan untuk bantu kami berjaya. Doakan saya dapat akhirkan perjalanan PhD ini dengan cemerlang. Ameen.”

Kadang-kala kita terlalu leka mengumpul maklumat dan menghadiri pelbagai kelas dan bengkel, namun tidak mahir mengaplikasikan didalam penulisan tesis masing-masing. Atas sebab itu, pentingnya kita memiliki mentor dan berada didalam lingkungan rakan seperjuangan agar mendapat pencerahan yang lebih praktikal. Anda buntu bagaimana mengaplikasikan teknik yang anda pernah pelajari? Klik disini untuk mendapatkan bantuan Dr. Roket dan Platinum yang komited! : http://t.me/drroket

–>Dapatkan lebih banyak penulisan online menarik dan kreatif, buat motivasi dan inspirasi anda dengan melayari dan ikuti  #penacikbungaliana !

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x