fbpx Skip to main content
search
0

 

Tanggal 10 Disember 2020 bertempat di Universiti Teknikal Malaysia Melaka, merupakan tarikh amat bersejarah buat Puan Norhanani Abdul Rahman. Beliau berjaya menamatkan pengajian PhD Kejuruteraan Elektrik dengan Viva with Minor Correction. Ini adalah pengalaman berharga beliau buat inspirasi semua:

“Setelah pengerusi mengumumkan, “Congratulations… you pass your Viva with Minor correction”. Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran, sujud syukur saya didalam bilik Viva yang menjadi saksi keperitan selama 4 tahun, akhirnya terbalas. Allah Maha Besar, tiada ucapan yang dapat saya ucapkan melainkan “tiada daya upayaku melainkan dengan izin Allah”.

Hari Viva pada 10 Disember 2020 merupakan hari anugerah daripada Allah SWT kerana sepanjang hari itu banyak perkara yang tidak terjangka berlaku. Berpuasa sunat pada hari khamis atas nasihat ibu, saya mahu merasai nikmat bagaimana perjuangan Rasulullah SAW ketika di perang Badar dalam perjuangan Viva saya. Masya Allah, nikmat Vivalicious itu rasa dapat dikecapi. Tempoh Viva yang saya rasakan begitu singkat dan menenangkan.

External Examiner yang melontarkan banyak pandangan bak seorang ayah memberi nasihat lembut pada anaknya. Internal examiner yang tersenyum-senyum bertanya dan beri cadangan. Pengerusi yang memuji dan santai malah penyelia saya sendiri mencelah semasa sesi Q & A untuk memberi hujah pengukuhan. Allah, Allah, Allah… Viva saya turut disaksikan oleh sahabat Platinum Pn. Siti Huzaimah dan Pn. Noor Ropidah sebagai peneman sepanjang sesi tersebut. Jika mengikut peraturan Pusat Pengajian Siswazah pemerhati tidak dibenarkan mengikuti sesi Viva, tetapi kuasa Allah SWT. Benar kata mentor mengenai Unfair advantages, sebagaimana yang dialami oleh Dr. Nur Ashikin Marzuki dan Dr. Mazidah Rejab itulah yang saya alami semasa Viva saya.

Sebagaimana langkah perjalanan PhD saya hampir sampai ke destinasinya adalah berdirinya disebalik saya seorang mentor, Dr. Roket. Jika diimbas semula sekiranya saya tidak membuat keputusan untuk menyertai seminar Gempur pada 28 Disember 2019, mungkin saya tidak akan meraih kejayaan Viva pada hari ini. Banyak perkara Dr. Roket ajar mengenai mindset, pengurusan masa, formula-formula melajukan tesis dan banyak lagi terutama penekatan aspek spiritual. Tekad saya untuk sertai Platinum adalah pilihan terbaik kerana saya telah melalui proses yang beri terlalu banyak input dan dikelilingi circle yang positif.

Ilmu-ilmu yang Dr. Roket ajar semasa seminar, sesi zoom, Morning Doc saya praktikan. Sebagaimana mahu fokus dalam tesis, kita baca Al-Quran. Sering Dr. Roket ajar ketika berdoa ‘jika ada amalanku…’ itulah ayat-ayat untuk kita bertawwasul dengan amalan kita. Malah, berdoalah secara spesifik, ajar otak kita dengan visualization untuk kita capai impian. Mesej doa kepada penyelia pada setiap pagi itu sebenarnya telah memberi banyak impak kepada saya. Banyak, terlalu banyak ilmu yang Dr. Roket sampaikan, hanya tindakan yang perlu kita gerakkan untuk kita capai perkara yang kita mahukan.

Pada kesempatan ini saya ingin ucapkan terima kasih yang tidak terhingga buat Mentor Dr. Mohd Khairul Nizam, Dr. Mardiana, Tim 2M World, adik beradik Platinum yang telah memberikan kejutan sambutan meraikan Viva saya. Kiriman doa-doa kalian, telah membantu sepanjang Viva saya. Ketenangan yang saya rasai semenjak sebelum Viva lagi, bila Allah beri nikmat coaching bersama Mentor sehari sebelum Viva. Malah ketenangan itu kekal sehingga ke hari Viva.

Kejayaan saya hari ini adalah sokongan, doa dan restu daripada suami, Mohd Syahrizad Elias, anak -anak, abah, mak, ibu mertua saya dan semua adik beradik serta kenalan saya. Sebagaimana niat suami saya yang mahukan saya belajar sesuatu di sepanjang perjalanan PhD dan melihat sesuatu yang jauh ke hadapan, mulai terlaksana apabila semua itu saya perolehi dalam proses Dr. Roket. Saya amat bersyukur dikurniakan penyelia yang sangat baik dan memahami serta Co-SV yang banyak membantu terutama dalam pengambilan data eksperimen.

Jauh didalam sudut hati, lipatan doa buat semua terutama Dr. Roket dan tim, semua yang telah mendoakan saya. Moga Allah Ta’ala balas segala kebaikkan yang diberikan oleh kalian semua dengan ganjaran yang berlipat kali ganda. Allah tempatkan mentorku di tempat yang tertinggi disisnya, berjiran dengan Rasulullah SAW di syurga Firdaus. Moga Allah peliharalah mentorku. Allahumma Ameen. Terima kasih semua.”

Kesyukuran beliau ikhlas dipanjatkan sempena kejayaan Viva with minor correction, khas buat mereka yang tersayang yang begitu mengharapkan kejayaan beliau didalam dunia PhD. Tidak mensia-siakan ilmu yang beliau pelajari bersama Dr. Roket, hasilnya beliau menjadi antara bangsa Posgrad yang berjaya Viva sebelum tahun 2020 melabukan tirainya. Mahu tonton detik berharga Viva beliau, klik sahaja disini:

Sebelum: https://www.facebook.com/drkndrroket/videos/1148526722199091

Selepas: https://www.facebook.com/drkndrroket/videos/144137970518190

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x