fbpx Skip to main content
search
0

Melanjutkan pengajian jauh di perantauan, tidak menjadi penghalang buat Puan Faten Najwa berdisiplin mengikuti Mentor Pengurusan Master PhD nombor satu di Malaysia, Dr. Roket! Berikut kami mengimbau semula asbab utama yang menjadi faktor penolak beliau berjaya sehingga ke tahap ini:

“Saya Faten Najwa binti Zamani. Calon Platinum Batch 4.3. Disini saya ingin memperkenalkan diri saya secara ringkas dan bagaimana saya mengetahui berkenaan Program Dr. Roket serta 5 sebab utama kenapa saya perlu diterima sebagai Platinum.

Nama diberi Faten Najwa binti Zamani dari Universiti The University of Sheffield, sedang mengambil jenis bidang Pengajian PhD (Pendidikan). Saya telah menghadiri seminar Nak Ubah Tesis (NUT) pada 22 Mac 2020 dan menghadiri Rocket Intensive Class (RIC) pada 19-21 Jun 2020.

Saya mengetahui Program Dr. Roket apabila membaca Page Facebook rakan saya pada tahun 2019. Saya kemudian terus melayari website Dr. Roket dan menghubungi nombor yang tertera.

Seingat saya, Tuan Meor yang menjawab soalan saya ketika itu.  Saya bertanya perihal program Dr. Roket sama ada ia dijalankan secara online kerana pada ketika ini saya di luar negara resah memikirkan keadaan tesis saya yang tidak bergerak setelah sekian lama.

Walaubagaimanapun, Tuan Meor mengatakan program Dr. Roket hanya dijalankan secara offline dan beliau memberikan saya free online training untuk saya tonton. Daripada situ saya menonton 5 video yang diberikan dan cuba mengaplikasikannya dalam perjalanan PhD saya. Tetapi kerana tiada bimbingan mentor, momentum saya hanya bertahan cuma seketika.

Tahun 2020, saya sekali lagi saya menghubungi Tuan Meor bertanyakan tentang program NUT dan jawapan masih sama kelas cuma diadakan secara offline. Saya agak kecewa kerana saya benar-benar mahu menghadiri program ini. Walaubagaimanapun hikmah PKP, saya telah berjaya menghadirkan diri secara virtual di Program NUT pada 22 Mac lalu.

Alhamdulillah. Saya sanggup bangun seawal 1 am dan memberikan sepenuhnya komitmen ketika program berlangsung. Tetapi malangnya usai program tersebut, saya tidak terus mendaftarkan diri sebagai Platinum kerana menyangkakan mampu menyiapkan tesis saya berbekal ilmu dan strategi yang diberikan Dr. Roket ketika seminar.

Bulan demi bulan berlalu dan ketika Ramadhan saya dapat lihat rakan-rakan yang sudah menjadi keluarga Platinum terus menghasilkan result yang banyak manakala saya pula masih di takuk lama.

Salah diri sendiri kerana bersikap sambil lewa dan dibuai perasaan negatif  terhadap diri dan tesis, saya sekali lagi terlepas peluang menghadirkan diri ke program NUT yang kedua seterusnya gagal untuk membuat permohonan sebagai Platinum.

Walaubagaimanapun, dalam bulan Ramadhan, saya terus berdoa kepada Allah agar ada ruang untuk saya sertai Platinum dan alhamdulillah saya dikhabarkan saya boleh memohon untuk menyertai Platinum dengan menyertai program RIC 1. Saya terus mendaftarkan diri untuk program ini dan 3 hari saya dalam program ini adalah 3 hari yang sangat bermakna.

Input yang sangat terpahat dalam diri adalah segala masalah pasti ada solusinya. Saya terus berdoa dan melakukan solat istikharah. Saya juga memaklumkan kepada ibu dan suami berkenaan hasrat saya menyertai Platinum. Saya tunggu mesej dari ibu saya tapi tiada.

Walaubagaimanapun, setelah solat istikhrah saya kemudiannya memeriksa telefon dan mendapati ibu saya menyokong penuh hasrat saya menyertai program ini. Ibarat silap mata, tapi itulah yang berlaku kepada saya.

Saya lalu membuat permohonan untuk menyertai Platinum dan telah menjawab 167 soalan dan ‘task’ yang lain. Alhamdulillah, di sebalik cabaran menguruskan anak kecil dan keluarga, saya mampu mengharungi cabaran peringkat pertama dan hari ini tanggal 1 Julai 2020 hari, Sabtu pukul 4 am waktu Germany saya telah ditemu duga oleh Dr Roket.

Sungguh mendebarkan tetapi alhamdulillah saya cuba menjawab segala soalan sebaik mungkin. Saya juga  diberikan tugasan untuk memberikan 5 sebab utama yang kukuh kenapa saya perlu diterima sebagai Platinum oleh Dr Roket.  Di sini saya sertakan 5 sebab utama tersebut:

1) Saya sangat memerlukan mentor seperti Dr. Roket untuk bantu saya menguruskan tesis dengan berkesan dan mempunyai banyak result yang hebat. Saya juga amat memerlukan bimbingan daripada Dr. Roket yang merupakan seorang mentor yang dekat dengan Allah dan sentiasa raise the standard! Dr., tesis saya sudah lama meninggal dan tarikh untuk submission berbaki 2 bulan. Oleh itu, saya amatlah memerlukan bantuan mentor yang banyak result seperti Dr. Roket dan melalui proses yang betul agar saya tidak terus tenggelam dan bersikap longlai dan negatif terhadap diri dan tesis.

2) Saya ingin membahagiakan kedua ibu bapa saya dengan cara menghabiskan pengajian PhD saya yang telah sekian lama hanyut. Maafkan saya umi dan ayah!

3) Saya ingin membuktikan kepada diri sendiri dan penyelia bahawasanya saya mampu menghabiskan pengajian PhD saya dengan cemerlang di bawah bimbingan Dr. Roket. Dr., saya doakan Dr. lembut hati untuk menerima saya sebagai Platinum.

4) Saya mahu segera selesaikan tesis PhD kerana ingin meluangkan masa yang berkualiti dengan anak kecil saya yang kami tunggu selama 6 tahun kehadirannya.

5) Saya ingin segera menyelesaikan PhD saya kerana mahu berbakti kepada ummah. Saya masih ingat kata kunci Dr. dalam Morning Doc siri 9. Rasa lapar untuk GOT “Kenapa nak berlamaan di pulau Masters PhD sedangkan ada pulau yang lebih indah dari pulau Master PhD”. Saya mahu segera membebaskan diri saya dari penjara Pulau PhD dan menuju ke Pulau seterusnya yang lebih indah dan menjadi seorang yang berguna pada diri, keluarga dan ummah. Bantu saya Dr. Roket!

Akhir kata, saya mohon rakan-rakan di page NUT doakan saya diterima sebagai Platinum. Saya juga doakan rakan-rakan yang belum mendaftarkan diri segera bertindak memohon sebagai Platinum. Jangan jadi seperti saya lambat membuat keputusan dan membiarkan diri tenggelam dengan emosi negatif terhadap diri sendiri dan tesis.”

Alhamdulillah, hasil daripada sikap tidak berputus asa dan sentiasa percaya kepada bimbingan Mentor yang berpengalaman, Puan Faten Najwa kini telah pun bergelar Platinum X. Walau di mana pun anda melanjutkan pengajian, ingatlah pintu kemajuan untuk anda bakal terbuka! Untuk membukanya, cuma hubungi kami di nombor 019-4588003 atau klik disini http://t.me/drroket .

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x