fbpx Skip to main content
search
0

7 persediaan pelajar universiti yang baru memasuki semester baharu. Tips yang dikongsikan di bawah ini adalah penting untuk anda yang menjadi pelajar Universiti, tidak kira STPM, Diploma, Degree, Master mahupun PhD.

1. Pemilihan Kursus

Semak keperluan kursus anda dan pilih kelas untuk semester tersebut. Pastikan ia sejajar dengan matlamat akademik anda.

2. Kalendar Akademik

Biasakan diri anda dengan kalendar akademik universiti, termasuk tarikh penting seperti tarikh akhir pendaftaran, tempoh tambah/gugurkan dan jadual peperiksaan.

3. Buku teks dan Bahan

Beli atau sewa buku teks dan bahan yang diperlukan untuk kursus anda. Pertimbangkan untuk membeli versi terpakai atau digital untuk menjimatkan wang.

4. Alat Organisasi

Persediaan seterusnya untuk pelajar memasuki semester baharu adalah dengan menyusun atur dengan perancang, kalendar atau alatan digital untuk menjejak tugasan, tarikh akhir dan tarikh penting. Buku ini dapat membantu anda untuk buat tracking >> Roket Research Diary (RRD).

5. Persekitaran Belajar

Sediakan persekitaran belajar yang kondusif, sama ada di bilik asrama anda atau sudut perpustakaan yang sunyi. Pastikan anda mempunyai bekalan yang diperlukan seperti buku nota, pen dan komputer riba. Penting juga untuk anda ada tools yang dapat bantu journey anda di Universiti iaitu RRD dan ARMP chart.

6. Pengurusan Masa

Buat jadual mingguan yang merangkumi masa untuk kelas, sesi belajar, aktiviti kokurikulum dan masa peribadi. Berpegang padanya untuk mengekalkan keseimbangan kerja-kehidupan (work-life) yang sihat. Tak tahu bagaimana nak plan? Gunakan planner dalam buku ini >> Roket Research Diary.

7. Kesihatan dan Kesejahteraan

Utamakan kesejahteraan fizikal dan mental anda. Ketahui tentang perkhidmatan kesihatan kampus, kemudahan senaman dan sumber kaunseling. Membangunkan tabiat sihat seperti senaman yang kerap dan pemakanan seimbang.

Ingat, peralihan kepada kehidupan universiti boleh menjadi menarik dan mencabar, jadi bersedia dan kekal teratur akan membantu anda mengemudi dengan jayanya.

Itulah 7 persediaan yang boleh dilakukan oleh pelajar universiti yang baru memasuki semester baharu. Jika anda mempunyai tips yang lebih bernas, boleh kongsikan di ruangan komen yang disediakan.

Sumber foto: Google

Anda berminat nak sambung belajar atau berstatus pelajar Postgraduates? Program ini sangat penting untuk anda!

PROGRAM INTENSIF 6 BULAN (ROAD TO PROPOSAL)
Nabila Suhaimi

Content Writer Dr Roket

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x